Uczulenie na gluten – które kasze bezglutenowe wybrać?

Gluten to białko pochodzenia roślinnego, które ma potencjał wywoływania alergii pokarmowej o nieprzyjemnych skutkach. Osoby z tą przypadłością w celu wyeliminowania objawów muszą sprostać zmianie diety na tę, która nie zawiera glutenu. Na szczęście dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Kasze bezglutenowe to świetny, urozmaicający dodatek.

Które kasze są bezglutenowe?

Kasze stanowią jedno z podstawowych źródeł złożonych węglowodanów w zbilansowanej diecie. Są one niezwykle zdrowe zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Istnieją jednak kasze zawierające w swoim składzie alergizujące białko roślinne – gluten. Wiedza na temat tego, które kasze zawierają gluten, a które nie, jest niezwykle ważna dla osób z nietolerancją czy alergią na to białko, a także dla osób cierpiących na celiakię (choroba autoimmunologiczna).

Kasze bezglutenowe- podstawowe typy:

  • Kasza gryczana
  • Kasza kukurydziana
  • Kasza jaglana
  • Bezglutenowa kasza owsiana
  • Quinoa (komosa ryżowa)
  • Ziarno amarantusa

Kasza gryczana powstaje z nasion rośliny nazywanej gryką zwyczajną pochodzącej ze środkowo-wschodniej Azji. Z gryki zwyczajnej oprócz kaszy można uzyskać także mniej popularne w Polsce produkty – mąkę, otręby oraz płatki gryczane. Na rynku dostępne są dwie odmiany tej kaszy bezglutenowej – biała oraz prażona kasza gryczana. Każda z nich posiada unikalny i wyrazisty smak. W zależności od preferencji kasza może zostać podana jako dodatek do mięsnego lub wegetariańskiego dania, zupy, a nawet deseru!

Kasza kukurydziana powstaje na skutek łuskania i suszenia ziaren kukurydzy. Ten rodzaj kaszy bezglutenowej jest wykorzystywany do przygotowania posiłków w wielu rejonach świata. Na rynku dostępna jest w formie grysiku lub drobnego proszku. Neutralność smaku sprawia, że może być wykorzystana w przeróżnych połączeniach – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Kasza jaglana to produkt łuskania ziaren rośliny o nazwie proso zwyczajne. Jest ona uznawana za jedną z najstarszych kasz znanych ludzkości. Jej dobre przygotowanie wymaga wprawy, jednak efekt jest tego wart. Świetnie sprawdza się zarówno w formie śniadaniowej, jako dodatek do obiadu oraz jako deser np. kasza zapiekana z owocami.

Bezglutenowa kasza owsiana to produkt, który trudno znaleźć w sklepach spożywczych, natomiast jest on łatwo dostępny w sklepach z ekologiczną i naturalną żywnością. Kasza ta pochodzi z ziaren owsa poddanych procesowi łuskania. Ceniona jest za swój szczególny lekko słodki smak. Choć kasza owsiana naturalnie nie zawiera glutenu, warto kupować ją w opakowaniach ze znakiem przekreślonego kłosa. Brak tego znaku może sugerować, że kasza została skażona glutenem podczas uprawy lub obróbki.

Quinoa, komosa ryżowa czy też peruwiański ryż to trzy nazwy jednego produktu, który uchodzi za pseudo zboże. Ta kasza bezglutenowa jest uprawiana od tysięcy lat na terenach Ameryki Południowej, lecz dopiero teraz zyskuje popularność w Polsce. Quinoa stanowi doskonały dodatek do wegańskich i wegetariańskich dań. Znana jest z wysokiej zawartości białka, przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów.

Amarantus podobnie jak quinoa pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Świetnie sprawdza się jako element deserów, zapiekanek oraz jako dodatek do dania głównego. Najbardziej znaną formą spożycia są łatwo dostępne ciasteczka amarantusowe.

Każda z wyżej wymienionych kasz ma swój unikalny smak, charakter oraz strukturę. Aby wybrać swój ulubiony produkt, warto wypróbować różne kasze z oferty tego sklepu internetowego https://kupujinaczej.pl/kategoria/14-kasza. Niektóre dania można przygotować z kilku rodzajów kaszy na raz, inne smakują najlepiej w pojedynkę.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *